Adoptie procedure

Het is zover!

Je hebt besloten dat jij (en je eventuele gezinsleden) er klaar voor bent om een buitenlandse hond in je leven te ontvangen. Je bent bij Honden zonder Toekomst uitgekomen, maar hoe nu verder? Op deze pagina leggen we je alle ins en outs van de adoptieprocedure uit.

Welke hond kies je?

Om te beginnen natuurlijk het allerbelangrijkste: welke hond kies je? Op onze Ter Adoptie-pagina zie je een overzicht van alle viervoeters die geadopteerd kunnen worden, via onze stichting en onze zusterorganisatie Perros sin Fronteras partnershelter in Gran Canaria. Sommige van hen zijn al in Nederland en worden hier opgevangen in fostergezinnen, anderen verblijven nog op Gran Canaria, in de shelter of ook bij opvanggezinnen.

Een hond kiezen die bij jou past

Als je door de foto’s scrollt, is de kans groot dat je meteen verliefd wordt op één van deze schattige snuitjes. Geen wonder! Toch is het belangrijk om geen overhaaste beslissing te maken en het verhaal bij elke hond goed te lezen. We proberen van elke viervoeter een uitgebreide en eerlijke beschrijving te geven: van zijn of haar karakter, de sterke en zwakke punten, waar hij behoefte aan heeft of juist niet. Denk hierbij ook aan praktische dingen en kijk of jouw levenssituatie daarop aansluit. Ben je klein behuisd of woon je op 4 hoog? Dan is een grote of heel actieve hond niet de beste match. Staat er bij de hond aangegeven dat hij nerveus wordt van drukte? Dan is het beter als jij niet in een grote stad woont, maar in een rustig gebied. Lees ook goed of de viervoeter van jouw keuze met kinderen of andere dieren samen kan leven, als dat van toepassing is.

Veel organisaties hanteren een leeftijdsgrens voor adoptanten. Honden zonder Toekomst doet dat niet. Ben jij al op leeftijd en wil je toch dolgraag een harige metgezel? Dan gaan we graag met je in gesprek. Samen stippelen we een plan uit bij wie jouw dier terecht kan als jij eventueel mocht wegvallen.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan vooral contact met ons op . Wij kunnen je nog meer informatie geven over de hond van jouw keuze, of je in contact brengen met het adoptiegezin waar hij verblijft. Is hij nog op Gran Canaria? Dan is er wellicht minder over bijvoorbeeld het gedrag van de hond bekend, maar ook dan zullen we extra navraag doen bij de vrijwilligers van de stichting.

Waar je aan moet denken bij het adopteren van een hond

Een (buitenlandse) hond adopteren is een grote stap. Een hond is geen wegwerpartikel, maar een levend wezen dat de rest van zijn leven afhankelijk is van jouw liefde en zorg. Aan liefde ontbreekt het meestal niet. Zorg is echter een ander verhaal. Zorg bestaat uit twee belangrijke ingrediënten: tijd en geld.

Vraag jezelf dus af of je beide hebt. Niet alleen op dit moment, maar ook op de langere termijn. Stel dat je op dit moment thuis werkt, denk dan na wie er voor je hond gaat zijn als je ooit weer naar kantoor moet. Houd er ook rekening mee dat het lang kan duren voordat jouw geadopteerde hond helemaal gewend is in zijn nieuwe omgeving.

Ook raden we je aan goed na te denken over de kosten die komen kijken bij een hond. Dat is méér dan alleen hun voer, speeltjes en jaarlijkse vaccinaties. Door ziekte of een ongeval kan jouw viervoeter bijvoorbeeld medicatie of een operatie nodig hebben. Dierenartskosten kunnen flink oplopen, net als de kosten wanneer je hond bijvoorbeeld een gedragsdeskundige nodig heeft.

Aanmelden en de juiste match vinden

Heb je over alle bovenstaande vragen nagedacht en heb je het gevoel dat je de juiste match hebt gevonden? Dan volgt er een aannameprocedure. Honden zonder Toekomst vindt het belangrijk om elke hond te koppelen aan precies de juiste persoon of familie. Zo voorkomen we dat honden op een later tijdstip herplaatst moeten worden, met alle negatieve gevolgen van dien. Om goed te kunnen beoordelen of de hond van jouw keuze past bij jou en je levenssituatie aansluiten vul je allereerst een uitgebreide vragenlijst in. Aan de hand van jouw antwoorden gaan wij kijken of het een match is. Hebben we daar onze twijfels over? Dan kijken we met je mee of een andere hond geschikter voor je is.

Huisbezoek

Na het lezen van de vragenlijst volgt er een huisbezoek. Eén van onze vrijwilligers komt bij jou thuis langs. Hij of zij kijkt dan of je woning geschikt is om je viervoeter in te ontvangen en wat er wellicht nog aan verbeterd zou kunnen worden. Geeft de vrijwilliger groen licht, dan is het tijd voor de laatste, spannendste én leukste stap: je gaat je hond ontmoeten!

Kennismaken met jouw hond

Er zijn twee mogelijkheden: jouw viervoeter is al in Nederland of hij verblijft nog op Gran Canaria. In het eerste geval ga je nu op bezoek bij het pleeggezin. Samen gaan jullie kijken of jij en de hond van je keuze een klik hebben. Zo ja: fantastisch! Jij laat dit vervolgens bezinken, terwijl het adoptiegezin feedback geeft aan ons adoptieteam. Sta jij er na goed nadenken nog steeds 100% achter? Dan gaan we regelen dat jouw viervoeter naar zijn forever home kan komen. Jij en het pleeggezin stemmen vervolgens samen af wanneer dit is.

Mocht er bij die eerste kennismaking toch geen vonk overspringen, dan blijft Honden zonder Toekomst met je meedenken over het vinden van een ideale match.

Als jouw hond nog in de shelter of in een gastgezin op Gran Canaria verblijft, gaan we het transport naar Nederland regelen. Reizen kan alleen per vliegtuig, aangezien Gran Canaria een eiland is. We moeten tevens een vluchtbegeleider zoeken en de dierenarts moet jouw toekomstige maatje reisklaar maken en alle documenten en vaccinaties regelen. Houd er dus rekening mee dat je even moet wachten. Meestal enige weken, maar in een enkel geval ook maanden.  Als je hond in Nederland is aangekomen, zal hij eerst nog een paar weken bij een pleeggezin verblijven. Zo kan hij eerst wennen voordat hij met jou mee naar zijn forever home gaat.

Wat kost de adoptie?

In tegenstelling tot veel andere Europese organisaties is Honden zonder Toekomst aangewezen op vluchtbegeleiders en moet er voor elke hond een duur vliegticket gekocht worden. Een vliegticket voor een hond kost vaak wel 150 euro. Daardoor vallen de logistieke kosten wat hoger uit dan bij organisaties op het Europese vasteland, waarbij grote aantallen honden in een transport naar Nederland gehaald kunnen worden.

De kosten van een hond adopteren bedragen bij Honden zonder Toekomst € 225,-

Als een hond reeds gecastreerd /gesteriliseerd is komt daar een toeslag van € 80,- , resp. € 130,- euro bij.

Als je overweegt een oudere hond te adopteren, dan zijn wij echter ook graag bereid om te kijken of er een aangepaste adoptievergoeding vastgesteld kan worden. Dit geldt ook als je een kansarme viervoeter wilt redden, bijvoorbeeld eentje die veel medische zorg behoeft. Naast een aangepaste vergoeding gaan we dan ook kijken hoe we je kunnen ondersteunen in de medische kosten.

Vaccinaties, paspoort, contract en chip

Honden paspoort - microchip en registratie

Als jouw hond bij jou komt wonen, is hij gechipt, ontwormd en gevaccineerd tegen rabiës. Ook heeft hij de zogenaamde cocktailenting gehad en is hij op filaria (hartworm) getest.

Elke hond heeft een internationaal paspoort en wij zorgen samen met jou als adoptant voor een correcte chipregistratie door een Nederlandse dierenarts.

De adoptie wordt altijd contractueel vastgelegd. Wil je graag van tevoren weten hoe zo’n adoptieovereenkomst er uitziet? We plaatsen die ter inzage op onze website. Op verzoek sturen wij jou graag een contract toe, Zo kun je die alvast op je gemak doornemen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om aanwezig te zijn als wij jouw toekomstige maatje van het vliegveld afhalen!

Nazorg na adoptie

Na onze zorgvuldige aannameprocedure hopen we natuurlijk dat jij en je viervoeter dolgelukkig met elkaar zijn. Het kan echter zijn dat je toch tegen problemen aanloopt. Helemaal als je hond helemaal vanaf Gran Canaria heeft moeten reizen, kan het transport en de verandering van omgeving moeilijk voor hem zijn geweest. Vergeet niet dat sommige honden nog nooit in een huis hebben gewoond en niet gesocialiseerd zijn op de manier die we in Nederland gewend zijn. Geduld is dan ook de sleutel om een buitenlandse hond te laten wennen. Het kan weken en soms maanden duren voordat je viervoeter zich echt veilig en vertrouwd bij je gaat voelen. Maar zelfs dan kan je nog tegen onverwachtse (gedrags)problemen aanlopen.

In zo’n situatie staat Honden zonder Toekomst jou bij. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij en je hond zo happy mogelijk zijn, zowel met elkaar als in de buitenwereld. Neem daarom vooral contact met ons op als je het gevoel hebt dat er iets niet lekker loopt. Veel baasjes vinden dat moeilijk. Ze hebben het gevoel dat ze tekortgeschoten zijn als niet alles koek en ei is of voelen zich schuldig ten opzichte van hun hond. Problemen kunnen echter voorkomen bij iedere hondeneigenaar. Honden zonder Toekomst helpt je met een luisterend oor, adviezen en zelfs met het aanraden van een hondengedragsdeskundige, mocht dat nodig zijn. Zonder oordeel. De duurzame band tussen hond en baasje staat bij ons voorop.

Meer vragen?

Veel vragen over onder andere hondengedrag en wat je kunt verwachten van een buitenlandse hond vind je hier!