Pleeggezin worden voor een opvanghond

Home / Pleeggezin worden voor een opvanghond

Pleeggezin …. iets voor u???

Wij zijn dringend op zoek naar pleeggezinnen in de regio Gelderland.

Graag vertellen wij u meer over het helpen als pleeggezin , ook wel opvanggezin of gastgezin genoemd.

Al meer dan 15 jaar zetten wij ons in om op verantwoorde wijze kansarme honden een beter leven te bieden.
Dat is onmogelijk zonder de hulp van serieuze pleeggezinnen. Lijkt het u ook leuk om een hond op te vangen?
Lees dan onderstaande informatie aandachtig door….

Verzeker u ervan dat alle gezinsleden daadwerkelijk ervoor open staan en het geen opwelling is. Ons team zal jullie begeleiden en helpen een geschikte pleeghond te selecteren.

Het is belangrijk dat er een verstandige match opvanghond / opvang gezin gemaakt wordt, omdat immers niet iedere hond en iedere dierenvriend over dezelfde eigenschappen en kwalificaties beschikken.

Ook voor de minder ervaren dierenvrienden weten we vaak een geschikt opvang hond te vinden.

Wat doet een pleeggezin?

Omdat niet altijd mogelijk of verstandig is om een hond direct te bemiddelen bij een adoptiegezin, werken wij samen met opvanggezinnen.
Vanaf het moment dat een hond naar Nederland komt zorgt het pleeggezin voor begeleiding, verzorging en socialisatie.

Sommige honden die naar Nederland komen dragen een rugzakje met zich mee en hebben een lange vermoeiende reis met veel stress achter de rug, andere honden zijn juist vanaf het eerste moment dankbaar, vrolijk en genieten volop.
Het pleeggezin staat dan voor deze stakkers klaar om hen rust, tijd ,ontspanning, opvoeding en liefde te bieden…. alles in de juiste verhouding.

Tijdens het verblijf zorgen pleeggezinnen voor nieuwe updates, leuke karakter beschrijvingen, foto’s en video’s van onze Spaanse gasten.
De kwaliteit van een goede beschrijving en mooie foto’s en video’s bepalen voor een belangrijk deel de kans op een nieuw baasje!

De pleegouders, ontvangen ook bezoekers die kennis willen maken met hun logee. Dát is juist de kracht van het adopteren van een hond dat bij een pleeggezin verblijft. De waarnemingen van de pleegouders tijdens zo’n bezoek kunnen erg waardevol zijn voor ons team.

Waar zorgen wij voor ?

Een intake gesprek  vooraf, zodat ervoor gezorgd kan worden dat de opvanggezinnen een hond toegewezen krijgen dat past bij hun gezinssituatie, wensen, kwaliteiten en ervaring.

Begeleiding door een ervaren regio coördinator. Deze staat in nauw contact met de opvanggezinnen, kan vragen beantwoorden en hulp bieden waar dat nodig is.

Voer en materiaal De organisatie zorgt voor voer en benodigdheden als riempjes, mandjes, speeltjes etc.

Medische zorg: Wij staan garant voor medische zorg. Een bezoek aan de dieren arts wordt altijd gecoördineerd door de regio coördinator of het bestuur.

Wat verlangen wij van u ?

Serieuze inzet , waarbij ALLE gezinsleden voor 100% erachter staan en mee willen werken aan het project.
Flexibiliteit; de honden komen vaak in de nachtelijke uren op bestemming aan. Het helpt ons enorm wanneer pleeggezinnen zich flexibel hierop aan kunnen passen. Het bezitten van vervoer is eigenlijk wel noodzakelijk, niet alleen om uw pleeghondje af te halen maar ook als er bv een bezoekje aan de dierenarts nodig is.

Doorzettingsvermogen; het opvangen lijkt soms romantischer dan het is. Niet alle honden zijn zindelijk en vaak zijn ze nog niet gewend aan het leven in huis. Een gezonde dosis geduld is geen overbodige luxe

Ervaring ?? Ervaring is een pré, maar zeker geen must. Tijdens de intake procedure stellen wij vast wat voor soort hond bij het pleeggezin past. Ook voor minder ervaren gezinnen kunnen we vaak een logeetje vinden. Wél is het zo dat de mate van ervaring en wensen/eisen van een pleeggezin van invloed kunnen zijn op de termijn waarbinnen wij passend hond hebben waarvoor opvang nodig is.

UBN registratie. Per 1 November 2021 zijn de regels voor het ‘importeren’ en opvangen van honden uit het buitenland aangescherpt.
Wanneer u hobbymatig helpt bij het opvangen van gezelschapsdieren, dient u daarvoor éénmalig een UBN nummer aan te vragen. Zolang u niet meer dan 20 honden per jaar opvangt, heeft u geen verdere diploma’s hiervoor nodig. Alle actuele informatie over het aanvragen van een UBN nummer vindt u hier. Onze collega’s helpen u graag bij het regelen van de formaliteiten.

 

Op onze website bij veelgestelde vragen vindt u waarschijnlijk op een antwoord op veel van uw vragen over hondengedrag, eigenschappen en wat u kunt verwachten van een hond die uit het buitenland komt.

Problemen??

Het kan altijd voorkomen dat het opvangen niet van een leien dakje gaat. In dat geval bieden wij begeleiding door collega’s met veel ervaring in gedragsproblemen.
Voorwaarde is wel dat de pleegouders zich ook daadwerkelijk willen inzetten om bij te sturen waar dat nodig mocht blijken.
Als er onverhoopt tóch sprake van een mismatch blijkt te zijn, zorgen we uiteraard ook voor een passende oplossing.

Risico ??

We proberen altijd te zorgen voor een goede match en risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Echter ongelukjes in huis zijn voor eigen risico van de pleegouders. Advies is dan ook te zorgen voor zo weinig mogelijk risico en favoriete kleding, afstandsbedieningen, mobiele telefoons, verse biefstuk buiten bereik van de hond te houden!
Gelukkig komt het in de praktijk maar zeer zelden voor dat er buiten een paar aangevreten pantoffels ernstige schades ontstaan 🙂

Beloning??

Voor ieder hond dat wordt opgevangen krijgt het pleeggezin een grote beloning…. De enorme trots om deel te hebben uitgemaakt van een dierenleven dat gered is!

Hoe aan te melden?

Klik HIER voor een online aanmeld formulier.

Daarin staan een aantal vragen. Probeert u deze s.v.p. gemotiveerd en zo volledig mogelijk te beantwoorden. Binnen een aantal dagen zal dan een vrijwilliger van onze organisatie contact met u opnemen om vragen te beantwoorden of om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.